KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING
· Kaya dengan protin, enzim dan vitamin A
· Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah
· Diperaku oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu ini boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer
· Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil
· Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.
- Unsur pemakanan yang hampir lengkap
- Kurang alahan (kandungan alpha-s1 casien dan lactose yang rendah)
- Tidak perlu di homogenise (globule lemak kecil)
- Buffering Capacity (BC) yang tinggi, bersifat alkali
- baik untuk mengubati ulser perut
- Ada unsur antifungal dan antibacteria, baik untuk jangkitan kulat pada urogenital
- Digunakan untuk mengubati penyakit kuning
- Kalsium tinggi, menghindar osteoporosis/kereputan tulang, menghindar kanser colon, migraine.
Fakta diambil dari
1 comment:
Salam..saya pelajar IPTA.saya berminat utk membuat kajian tentang khasiat susu kambing dan cara pemprosesan susu kambing. Jika saya ingin membuat kajian di tempat encik, siapakah yang dapat saya hubungi?
Post a Comment